МВР разкри схема за източване на пари от Здравната каса

OFFNews 20 декември 2023 в 17:10 2233 0

НЗОК

Снимка Янка Петкова

Проверката продължава

Рехабилитационно лечебно заведение е източвало Националната здравноосигурителна каса, като е отчитало неизвършена медицинска дейност на пациенти по клинични пътеки, съобщиха от МВР.

Чез фалшиви документи болницата е получавала финансови средства от НЗОК.

Схемата е установена на 4 декември по време на разследване от служители на „Икономическа полиция“ в Главна дирекция "Национална полиция". 

Касата е източвана от 1 януари 2022 г. до 30 юни 2023 г., като в този период общо са отчетени 5681 хоспитализации от лечебното заведение. Част от пациентите са били еднократно приемани за рехабилитация, но от болницата са отчитали две или повече хоспитализации.

Друга част от „пациентите“ са гостували в хотели в същия град и на две близки балнеоложки селища, а личните им данни са били използвани от заведението за отчитане на неизвършена медицинска дейност.

Стойността на клиничните пътеки, по които най-често са били отчитани хоспитализациите, са за 391 и 487 лева.

Извършена е съвместна проверка с контролните органи на НЗОК и са събрани данни за извършено престъпление по Наказателния кодекс – медицински документи с невярно съдържание и неоснователно получени суми от НЗОК. Проверката продължава.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!