Митничари хванаха недекларирана валута за близо 313 000 лв. и скъпи часовници

OFFNews 15 декември 2021 в 11:14 1214 0

Митничари откриха недекларирана валута с обща левова равностойност 312 894 лв. при проверки в района на ГКПП Дунав мост – Видин на два товарни автомобила. Те влизали в България от Румъния. В шофьорската кабината на единия от камионите са били укрити и 10 часовника с обозначения на световноизвестни марки, съобщиха от Агенция "Митници".

Случаят е от 12 декември, когато е спрян за проверка камион с чужда регистрация, пътуващ от Белгия за Ирак. Шофьорът - турски гражданин, е заявил, че няма нищо за деклариране. Но във фабрична кухина зад шкаф над арматурното табло са открити 10 пакета с евробанкноти с различна стойност.

Установено е, че общата сума недекларирана валута е 99 980 евро.

Ден по-рано, отново в района на ГКПП Дунав мост – Видин е проверена влизаща от Румъния товарна композиция от Белгия за Турция. Под пасажерската седалка в кабината на водача – отново турски гражданин, е открит черен найлонов плик с 60 000 евро в различни купюри от 10, 20 и 50 евро.

В естествена кухина в електрическото табло на автомобила е открит и втори черен найлонов плик с 10 часовника с обозначения на световноизвестни марки. Първоначалната проверка е показала, че става дума за автентични ювелирни изделия с висока стойност, някои от тях със златно покритие. Тъй като не са предоставени никакви документи за собственост или превоз, часовниците също са задържани.

Общата сума недекларирани парични средства е 159 980 евро. Срещу водачите на двата товарни автомобила са съставени актове за установените административни нарушения.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков