Бивш ректор на МВР академията за гонката в София: Полицаите могат да стрелят при неподчинение

OFFNews 19 септември 2023 в 08:19 3823 3

проф. Любомир Тимчев

Снимка Скрийншот

проф. Любомир Тимчев, бивш ректор на Академията на МВР

Полицаите имат право да произвеждат изстрели срещу заподозрени, които оказват съпротива. Това каза в коментар за гонката в София, при която загина 18-годишен младеж, бившият ректор на Академията на МВР проф. Любомир Тимчев. 

Инцидентът се случи в понеделник след сигнал от охранител в столичен бизнес център, че трима маскирани прескачат оградата на обекта, носейки багаж. При започналата гонка с полицията беше ранен един от заподозрените, който по-късно почина в болница.

Основание ни дава чл. 87, ал. 1, т. 3 от ЗМВР, където е ясно посочено, че след предупреждение, което се е случило, полицейският орган може да използва оръжие при преследване на лице, извършващо или извършило престъпление от общ характер, когато оказва съпротива или не се подчинява. Тази норма преди години не включваше оказването на съпротива, обясни проф. Тимчев, който изказа съболезнования на близките на починалия.

При така действащата норма няма никакво значение дали младежът е бил въоръжен или не, а дали извършва или е извършил престъпление и дали оказва съпротива, посочи Тимчев. Коментира, че много от нормите в закона не са издържани:

"Ако я променят в стил да се говори за тежко престъпление, за оказване на въоръжена съпротива, тогава носенето на оръжие ще има значение, но в случая не. Това не е инцидент, това е част от полицейската професия, за съжаление", каза той.

Според Тимчев трябва да се промени философията на Закона за МВР, а оттам - нормите и действията на полицаите. Заяви още, че системата на министерството трябва да се деполитизира, както и че няма хабилитирани преподаватели в Академията на МВР, а обучението не е достатъчно.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-529

3

6екеr4о

19.09 2023 в 10:13

Както се вижда от цитираната нормативна уредба полицаят съвсем законосъобразно е използвал огнестрелно оръжие.

Българският полицай изпълнява своите служебни функции с идеята, че е репресивен орган, призван да санкционира, да мачка, да тъпче и в крайна сметка, ако поиска, да своеволничи. Тези негови убеждения се подкрепят от обучението му, полицейската перманентна практика, както и от законовата регламентация. Не коментирам всеизвестната корупция.

Имам приятели полицаи, които вникакъв случай не искат да се съгласят с тезата ми, че не по-малко важно е, освен служебно оръжие, да имат във фуражките си, образно казано, по една безопасна игла, за да могат да се притекат на помощ на някоя дама, на която грозно ѝ се е сцепила полата...

Полицията не е наказващ орган!

12078

2

edin slep

19.09 2023 в 09:51

@ешо, аз съм тренирал лека атлетика и баскетбол, нямам наднормени килограми, карам колело, тичам, качвам се в планината, в средата на 40-те години съм. Знаеш ли какви са ми шансовете да хвана с бягане 18 годишен младеж след 10 часа от 12 часовата ми смяна (ако съм полицай)? Искаш ли ти да опиташ да надбягаш някой младеж в 5 сутринта?

925

1

ешо

19.09 2023 в 09:02

да ако окаже съпротива но той е бягал просто полицая нее бил във форма и му е било по лесно да стреля
 
X

Да помогнем на украинските деца!