В турските училища вече няма да преподават еволюцията

OFFNews 23 юни 2017 в 11:41 29409 3

Еволюцията вече няма да се изучава в училищата в Турция, обяви служител на Министерството на образованието, цитиран от "Гардиън".

Според Алпашлан Дурмуш еволюцията е много противоречива, спорна и твърде сложна за учениците. 

Темата за еволюцията ще бъде премахната от учебниците по биология за девети клас и ще бъде преместена в бакалавърските програми. Освен това ще се намалят и часовете за секуларизма.

Дюрмуш обяви още, че ще се постави по-голям акцент върху приноса на мюсюлманските и турските учени, а уроците по история ще се отдалечат от "евроцентричния" подход.

По думите му промените са базирани на обществени консултации, в които са участвали родители. 

Критиците на турското правителство подчертават, че Реджеп Ердоган загърбва секуларистките традиции, наложени от Мустафа Кемал Ататюрк. 

Теорията на еволюцията се приема зле сред традиционните мюсюлмански духовници в Близкия Изток, според които тя противоречи на историята на сътворението. Въпреки това в училищата в региона еволюцията все пак присъства в учебниците.

През последните седмици турски медии обявиха, че е възможно увеличаване на часовете по религия, като се базираха на изтекла информация от заседания на училищни съвети.

Проектът на промените в училищните програми ще бъде обявен следващата седмица, след края на Рамазан. 

Темата за изучаването на еволюцията беше широко обсъждана, след като вицепремиерът Нуман Куртулмуш обяви, че теорията за еволюцията е архаична и за нея няма достатъчно доказателства.

Промените стават на фона на готвените промени след референдума, според който Турция ще стане президентска република. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23293

2

Стефан

23.06 2017 в 13:15

Че кво, тия нормално се срутват в Средновековието. Ми да видим ние как ще се опазим от тяхното безумие.

10571

1

Hissarion

23.06 2017 в 12:33

Учителите, съдиите и опозицията в затвора. Нормално вместо образование да се учи корана, вместо съдебен процес да започнат шериата, а вместо политика - каквото хрумне на султана.