Чудо: Извадиха живо бебе от руините 7 часа след земетресението в Италия

OFFNews 22 август 2017 в 10:30 2079 0

Снимка ANSA

7-месечно бебе беше извадено живо от руините след земетресението, ударило италианския остров Иския в понеделник в 20.57 ч. местно време. Трусът с магнитуд 4 по Рихтер причини смъртта на най-малко двама души. Близо 40 са ранени, един от тях - тежко.

Възрастна жена бе убита от отломка, паднала от църква, а друга жена бе открита мъртва под отломките в дома ѝ.

Най-сериозно е засегнато пристанищното градче Казамичола Терме, където няколко къщи са разрушени. "Имаше грохот, беше като бомба. Първоначално не разбрахме, че е земетресение", припомня си Симона Постильоне.

В една срутена къща 7-членно семейство било заклещено под отломките. Били извадени един по един, включително и бебето Паскуале. Спасителите стигнали до пеленачето в ранните сутрешни часове във вторник.

Пожарникарите нарекоха оцеляването му "чудо" - момченцето останало под отломките повече от 7 часа. Те пляскаха и викаха от радост, когато то внимателно бе освободено от "затвора" си. Детето е в добро здраве, но е откарано в местна болница като превантивна мярка, заедно с майка му.

Други две деца от фамилията - на 3 и 5 г., все още са затрупани в сградата.

Силното земетресение предизвика паника на острова и изкара по улиците му стотици хора.

Когато удари, всички избягахме на улицата. Беше много страшно, каза турист пред новинарската агенция Анса.

Болница трябваше да бъде евакуирана, а някои пациенти бяха отведени с хеликоптер до близкия Неапол. Три ферибота акостираха на пристанището, за да осигурят транспорт на хората, които искат да напуснат острова.

Иския е особено популярно място за почивка сред германски туристи.

Островът е удрян от земетресение и преди. През 1883 г. около 2 300 души умират след трус с епицентър Казамичола.

Италианският национален институт по геофизика и вулканология определи степента на земетресението на 4 по Рихтер, но и колегите им и в САЩ (USGS), и в Европа (EMSC) обявиха, че магнитудът е 4.3.

Трусът става няколко дни преди първата годишнина от мощното земетресение, което уби близо 300 души в Централна Италия, повечето от които - в Аматриче.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови