Социалните министри в ЕС се договориха за директивата за командированите работници

OFFNews 24 октомври 2017 в 08:14 1899 0

След 11-часово заседание, тази нощ социалните министри от Евросъюза се договориха за реформата на европейската директива за командированите работници, предаде БНТ.

Според постигнатото споразумение максималният период за командироване е 12 месеца, но той може да бъде удължен с 6 месеца по искане на предприятието.

Времето за прилагането на директивата ще бъде 4 години.

Страните, които се противопоставиха на реформата, са Полша, Унгария, Литва и Латвия. При гласуването, министрите от Великобритания, Ирландия и Хърватия са се въздържали.

"Директивата в сегашния ѝ вид ще продължи да се прилага към пътния транспорт. Съветът обаче обсъжда пакета за мобилността в друга форма, която включва предложения за специфични правила за командированите шофьори. Това, за което днес се съгласихме е, че новата директива няма да се прилага към транспорта, докато т.нар. "лекс спесиалис" не влязат в сила.

Компромисът е балансиран. Той показва, че като европейци ние можем да се съберем, да седнем на масата, да се изправим срещу противоположни гледни точки и да постигнем честно споразумение", заяви комисарят по заетостта, социалните въпроси, умения и трудова мобилност Мариан Тейсен пред БНР.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови