Голи вещици в горите тази нощ, билките на Еньовден спасяват и от магиите им

OFFNews 23 юни 2017 в 10:46 11303 2

Тази нощ се берат най-лековитите билки, утре е Еньовден. Според народните вярвания в полунощ небето се отваря и стават чудеса, а водата придобива целебна сила.

С набраните билки се лекуват всички болести, с тях могат да се гонят и зли духове, според легендите. Народът ни вярва, че това е нощта, в която вещици и магьосници се събират, събличат се и яхват метлите. На вещерските събори се правят заклинания и черни магии, хващат и всички видове уроки. Край реките и езерата пък се събират голи самодиви, които се приемат за повелителки на горите.

Затова и брането на билки се нарича на места "откупуване" от самодивите и злите сили. 

Според вярванията на този ден слънцето тръгва на дълъг път към зимата и затова лудува, къпе се в росата и тя придобива лечебна сила. 

Еньовден съвпада с лятното слънцестоене и е свързан с култа към слънцето. Народът ни казва: Еньо си е наметнал кожуха и отива за сняг. 

Преданията повеляват на Еньовден да не се работи, за да не се ядоса свети Еньо и да не прати градушка и гръмотевици в имота на този, който не спазва обичая. 

Билките, набрани в нощта на Еньовден, се вият на венци и се разпределят на Св. Врач на 1 юли. Лековитите растения за Еньовденския венец са 77 и половина. Те се събират и в китка, по която в ранни зори се гадае за здраве и любов. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

42249

1

Denis Rizanov

23.06 2017 в 11:38

Голи вещици в горите тази нощ

Усмирете се малко де. С такива заглавия довечера горите ше са осветени от фенерчета търсещи... голи вещици.
Ало, гейтаците, събличайте се, препасвайте по 1-2 листа и беж към гората довечера. В тъмното се ше ви излезе късмета. Гаранция.