Бунт на Граф Игнатиево: Бойните ни пилоти отказаха да летят

Юлиан Христов 24 октомври 2017 в 09:30 43289 10

Пилотите на военната авиобаза "Граф Игнатиево" днес са отказали да летят, научи OFFNews. 

Днес няма да се проведат планираните учебни полети, но бойното дежурство ще се носи. Това е охраната на въздушното пространство по мисията Air Policing, в която до края на месеца участват и изтребители на италианските ВВС.

Летателният състав масово е докладвал, че се чувства психологически непригоден за полети, съобщава специализираното издание Аеро.  

Миналата седмица стана ясно, че 10 новодоставени двигатели за изтребителите МиГ-29 не могат да бъдат използвани заради липсата на оригинални протоколи от завода производител. В последните месеци за пореден път беше отложен проектът за купуване на нов изтребител, като очакванията са той да се забави с една година. По неофициална информация все още не са доставени и смазочни материали, които са необходими за работата на изтребителите.

Командирът на базата ген. Иван Лалов потвърди за напрежение сред летателния състав заради малките часове, които пилотите успяват да летят и липсата на гориво-смазочни материали. 

Зам.-министърът на отбраната ген. Атанас Запрянов посочи, че "проявената неувереност е свързана с недостатъчна натренираност поради налетени недостатъчно часове", съобщава bTV. По думите му представители на МО ще проведат среща с летците. Преди това ще има и заседание при началника на отбраната.

"Недостатъчният нальот на определена категория пилоти се дължи именно преди всичко на недостатъчен брой летателни самолети, тъй като това е единственото условие, след като има гориво, след като има желание от пилотите да летят да осигурим повече оперативни самолети", коментира Запрянов.  

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12040

8

Rumen Stojanov

24.10 2017 в 14:41

ХА-ХА-ХА...
.
Винаги съм се чудил на обилната логорея на политици и журналисти, когато се опитват да обяснят и докажат необясними и недоказуеми тези, в които самите те не си вярват...
- най-са ми интересни, когато накрая притихнат и с едно изречение кажат ИСТИНАТА...:
- "...цялата отговорност носи не министърът, а шефът на ВВС и този на "Граф Игнатиево", допълват пред ПИК военни...."
.
Щом НОСЕЩИЯ ОТГОВОРНОСТ, И КОМПЕТЕНТЕН ПРОФЕСИОНАЛИСТ каже, че неща не трябва да се прави... ТО НЕ СЕ ПРАВИ, независимо от мечтанията на политиците и журналистите, още по-малко тези на АГЕНТИТЕ НА ЧУЖДИ РАЗУЗНАВАНИЯ И МЕСТНИТЕ КОРУМПЕТА...!!!
.
.

21061

7

рамбо

24.10 2017 в 12:27

Защо всички , които твърдят, че това е червен бунт просто не се качат на един самолет от тези, за които доставиха дефектни двигатели, както и с "ремонтирани" двигатели, за които не се знае колко време са летели, да се повозят да видим..Ама не им стиска. И как тъй решиха, че всички пилоти са "червени"? Хората просто ги е страх за живота

12017

5

Кулин бан

24.10 2017 в 11:00

Ами червените кхмери от 2004 година насам да не бяха саботирали реформата в армията. Тогава и пари е имало.

7930

4

jkljkl123

24.10 2017 в 10:59

Няма по-големи ако-та от тези които може да снесе ,накой пряко подчинен на Москва.Като КураКочанов.

12329

3

Шопа

24.10 2017 в 09:59

Протестите не са "фейк" като вас,
хората си отстояват справедливите искания,
а не са продажници като вас 2-та.
Не съдете за тях по себе си.

5784

2

Бабатунде

24.10 2017 в 09:51

След това като дойде Корни, същото ще го направят ГЕРБ с медиците например. Така, че който и да дойде, винаги опозицията ще прави фейк протести :) .

12001

1

Севтопол

24.10 2017 в 09:47

Ако днес Корнела стане министър-председател и състави кабинет на БСП, военните пилоти в Граф Игнатиево веднага ще спрат бунта си, без значение състоянието и броя на самолетите, и количеството смазочно масло за тях. Същото се отнася и за Полицаите.