По-високо заплащане за сезонните работници в ЕС

OFFNews 24 октомври 2017 в 10:40 3443 0

Снимка Pixabay

Социалните министри на страните от Евросъюза се договориха за реформата на европейската директива за командированите работници.

Според новите правила сезонните работници от чужбина ще трябва да получават толкова пари, колкото и местните.

Очаква се това да облагодетелства хиляди работещи в чужбина българи, които сега често получават по-малко пари, например работейки в селското стопанство.

Според постигнатото споразумение за промени в европейската директива за командированите работници максималният период за командироване е 12 месеца. Този период може да бъде удължен с 6 месеца по искане на предприятието. 

Преговорите по директивата продължиха през целия вчерашен ден. Договорено бе новите правила да не важат за транспортния сектор.

Естонският министър на здравеопазването и труда Евгени Осиновски, цитиран от БНР, уточни:

Директивата, в сегашния ѝ вид, ще продължи да се прилага към пътния транспорт. Съветът обаче обсъжда пакета за мобилността в друга форма, която включва предложения за специфични правила за командированите шофьори. Това, за което днес се съгласихме, е, че новата директива няма да се прилага към транспорта, докато т.нар. "лекс спесиалис" не влязат в сила." Това дава повече време на министрите на транспорта да обсъдят въпроса.

Франция приветства постигнатото споразумение за реформата на директивата за командированите работници и смята, че това е победа за Европа, предаде Франс прес, като се позова на изявление на френското президентство. С реформата бе силно ангажиран френският президент Еманюел Макрон.

Сред министрите, които са се противопоставили на това споразумение, са тези от Полша, Унгария, Литва и Латвия. Трима министри са се въздържали - тези на Великобритания, Ирландия и Хърватия. Останалите министри са се показали благосклонно настроени към текста, уточнява Естония, която е ротационен председател на ЕС.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews