Шефът на ''Пирогов'' отново ще се кандидатира за поста

OFFNews 15 май 2024 в 13:48 1716 3

Снимка БГНЕС/РАЛИЦА БЕЛЧЕВА

Директорът на "Пирогов" Валентин Димитров каза, че отново ще се кандидатира за шеф на болницата, въпреки обявеното от него по-рано намерение да напусне ръководната позиция.

"Аз бях казал в едно интервю, че имам намерение да не се кандидатирам. Това беше доста назад във времето. Но на фона на това, което се получи, и на базата на желанието на една голяма част от персонала на "Пирогов", които дойдоха лично и заявиха подкрепата си и желанието им аз да се кандидатирам, аз не мога да излъжа очакванията на тези хора. Така или иначе, ще си подам документите и ще участвам в това състезание", каза Димитров в предаването "Денят започва" по БНТ.

Според него болницата към този момент се е "успокоила" и е продължила да се развива по правилния начин.

"През това време излязоха и всички проверки с всички нелепи обвинения от страна на предния здравен министър (Христо Хинков- б.р) срещу "Пирогов" и лично срещу мен за злоупотреби, което за мен е най-важно. Аз съм човек, който вярва в правовата държава и смятам, че хората трябва да говорят и само с документи и с факти", коментира Димитров.

Бившият министър на здравеопазването Христо Хинков и фондациия "Даная" отдавна искат оставката на Валентин Димитров. Хинков - заради открити нарушения при одит в болницата, а от фондацията настояват за независима проверка за смъртта на 15-годишната Даная Кулева през пролетта на миналата година.

Служебният здравен министър Галя Кондева обаче спря заповедта за уволнението на Димитров с мотива, че до конкурса остава твърде малко време, за да се пристъпва към промяна в управлението. В сряда Кондева каза пред БНТ, че е искала да запази стабилността в управлението на болницата, тъй като на всеки нов директор му трябва време да се ориентира.

Междувременно прокуратурата е отказала да образува наказателно производство след одита, който откри финансовите нарушения в болницата. Одитът на здравното министерство констатира проблемни обществени поръчки – пряко договаряне с определени фирми и даване на необосновано предимство на определени участници.

Валентин Димитров обаче отхвърли тези обвинения и обясни прякото договаряне със спецификата на работа и необходимостта от бързо снабдяване на болницата с определени консумативи.

На въпроса дали е имало политически натиск или подкрепа, Димитров отговори, че не може да каже дали е имало политически натиск, "защото аз не членувам в нито една партия. Аз не съм заявил принадлежност към нито една партийна организация. Като мислене съм десен човек. Аз не го крия. Ако бях политическо лице бих заподозрял политически натиск".

Шефът на "Пирогов" беше категоричен и за това, че е политически неутрален и допълни, че на него му се обаждат политици, граждани и симпатизанти от всички партии във връзка с тяхното лично здраве или здравето на техни близки, което по думите му е нещо нормално.

"Българското здравеопазване е с най-бърз достъп. Няма значение дали той е регламентиран или е на базата на познанства или приятелства. България е една малка държава, в която всички се познаваме". 

По думите му на "Пирогов" в момента са му нужни 60 милиона лева, за да стане европейска болница. Той уточни, че болницата към момента няма финансови задължения и конкретизира, че през изминалата година през "Пирогов" са преминали 251 000 човека, от които 53 000 са били хоспитализирани. 81 454 е броят на децата, като 10 000 от тях са били хоспитализирани, от тях по спешност са 7000 деца.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

14369

3

случайно прочетох

15.05 2024 в 14:21

Валентин Димитров има ли деца?
Министър Галя Кондева има ли деца?

1000

2

Gunter

15.05 2024 в 14:15

Дори животновъдите са вече по-елегантни от фалшивия елит на нацията, в който влизат такива чували с тор като тоя. Завършил престижния Тракийски, разбираш ли, напористият селяндур и схемаджия.

1010

1

ПР

15.05 2024 в 14:08

Жалко,че навремето разтуриха ТКЗС и АПК.
Тъй като го гледам,идеално би се вписал я за председател,я поне за партиен секретар.
 
X

Бил ли е Етиен Леви агент на ДС?