15 страни от ЕС, сред които и България, искат облекчено прехвърляне на мигранти към трети държави

OFFNews 16 май 2024 в 20:10 1386 0

Снимка GettyImages

България е сред 15-те страни членки на ЕС, които настояват в писмо до Европейската комисия за облекчено прехвърляне на мигранти без документи към трети страни. Това става, след като тази седмица Съветът на ЕС окончателно гласува Пакта за миграцията и убежището, предаде Франс прес. 

Петнадесет държави изпратиха писмо до Европейската комисия, в което твърдят, че са необходими "допълнителни усилия" към европейския Пакт за миграцията и убежището. Тази реформа, която получи окончателна зелена светлина от страните от ЕС във вторник след години на трудни преговори, засилва контрола върху пристигащите в блока и създава система за солидарност между държавите членки при справянето с търсещите убежище. Тя ще започне да се прилага през 2026 г., отбелязва АФП.

Страните, отправили призива, са България, Чехия, Дания, Финландия, Естония, Гърция, Италия, Кипър, Латвия, Литва, Малта, Нидерландия, Австрия, Полша и Румъния, отбелязва БТА.

Европейската комисия каза, че ще разгледа писмото. Въпреки това говорителка на ЕК заяви на ежедневния медиен брифинг че "цялата работа и внимание в момента са насочени към прилагането" на пакта.

Петнадесетте държави искат от Брюксел да "идентифицира, разработи и предложи нови средства и нови решения за предотвратяване на незаконната имиграция в Европа". Те се застъпват за механизми за "откриване, залавяне и, в случай на бедствие, спасяване на мигранти в открито море и отвеждането им на безопасно място в страна партньор извън ЕС, където може да бъдат намерени трайни решения за тези мигранти".

Те предлагат също така да се последва примерът на споразумението на Италия с Албания за изпращане на мигрантите, спасени в италиански води, в тази страна кандидатка за членство в ЕС, за да могат там да бъдат разгледани молбите им за убежище. За да се предотврати оставането в ЕС на мигранти, чиито молби за убежище са били отхвърлени, те предлагат също така да се сътрудничи с трети държави, за да се прехвърлят тези хора там в очакване на връщането им в страната по произход.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Бил ли е Етиен Леви агент на ДС?