СДВР, НАП и Димитър Стоянов коментират пълния запис от боя с пистолета

Румен Спецов с второ изявление след случилото се

OFFNews 24 април 2024 в 15:45 7689 2

Любомир Николов

Снимка БГНЕС/Ралица Белчева

Директорът на СДВР Любомир Николов

Журналистът Димитър Стоянов, който бе задържан в понеделник вечер след свада със служител на НАП в столичния квартал "Хаджи Димитър", обясни разпространения пълен запис от боя между двамата. По-малко от час по-късно директорът на СДВР даде брифинг по темата. 

По-рано днес bTV публикува 5-минутен запис от охранителна камера от инцидента. Ден по-рано, във вторник, МВР разпространи няколкосекундно видео, на което се вижда само как служителят на НАП се затичва към журналиста, който вади законно притежаваното си оръжие. 

Във фейсбук профила си Стоянов описва записа по минути: 

"Зная, че не е правилно да коментирам, но не мога да се въздържа. Гледам записа на бТВ, за който съм им благодарен. На 01:38 ясно се вижда, че Павел Иванов Лисев (служителят на НАП - бел. ред.) нанася удари по мен, пръв и последователно, което ме принуждава да се отбранявам. Това се случва след множество заплахи и обиди", пише Стоянов.

Той не коментира имало ли е предистория на свадата, записана от камерата. Според МВР конфликтът е възникнал заради място за паркиране.

Той допълва, че за пръв път в живота си вижда Лисев и първото, което е чул от него, са били заплахи и псувни.

"Първият ни физически контакт е в момента, в който той ме блъсна. Ясно се вижда, че той идва, за да се бие с мен. Аз се движа с ръце в джобовете, за да покажа, че не смятам да се бия с него. Няколко пъти се опитвам да приключа с тази свада. Павел Лисев тръгва след мен всеки път, когато обърна гръб.

На 01:24 Лисев замахва от кръста си, което ще направи и по-късно, но го спирам с ляв крак, преди да разгърне удара си. Само го спирам, не го ритам, опитва се да туширам атаката. В този момент си мисля, че всичко е приключило. Видял е, че не смятам да бягам от него, че не ме страх, а той ту идва, ту си отива. Ясно се чете по устните ми как му казвам „разкарай се“, не го предизвиквам", казва още Димитър Стоянов.

По думите му през цялото време Лисев го е псувал и обиждал:

"Аз вярвам, че когато съм го спрял с крак, той е разколебан. Замахнал е, отказал се е, край. Поне аз така си мислех тогава. В момента, в който обърнах гръб, той отново тръгна след мен, за да ме атакува.

Моля, обърнете внимание на 01:38 от записа. Това са първите удари в конфликтната ситуация. Павел Лисев започва да удря в момента, в който аз се опитвам да се отдалеча. Засилва се и не улучва. На 01:38 е първият удар в цялата конфликтна ситуация. Аз не отвръщам. Много ясно се вижда как полита и аз го хващам с моята лява ръка. Вместо да спре, той пак посяга да ме удари с лявата си ръка. Не се сбиваме. Опитвам да не се стигне до размяна на удари. Той обаче пак напира и аз го спирам с преден крак. След това Лисев напада пак с два кроса, под които аз оставам, те само ме надират. Факт, нито един от ударите не достигна до главата ми - само ме жулят, но няма попадение".

Стоянов пише още, че "едната тупалка" я е спрял с лявата си ръка и до този момент не е ударил Лисев нито веднъж.

"Полива ме и с някакви напитки. Когато оставам, под него имам само един десен прав, който го връща назад. Това се вижда ясно. Удрям го в гърдите, когато вижда, че той няма да спре да удря. За разлика от него, не удрям в главата. Това се случва на 01:43. Само един удар и Лисев бяга", добавя журналистът.

По думите му тогава мъжът се скрива в безистена и започва да заплашва Стоянов с брат си, който бил полицай:

"Не го гоня, не го заплашвам, нищо. Няма втори удар. В момента, в който му обръщам гръб, се опитвам за пореден път най-сетне да ида до аптеката. Павел Иванов Лисев пак решава да ни нападне. Факт, страхувам се жена ми да не пострада. Имам две опции.

а) Да го „нулирам“, защото той явно не се отказва, което ще ми създаде много проблеми на следващ етап.
б) Да опитам да прекратя конфликта без повече насилие, за да приключим до тук.

Мисля си, че има вариант, в който ситуацията да ескалира, но явно греша".

Междувременно от СДВР потвърдиха, че освен сигнал от Лисев, в Пето Районно управление е получен сигнал и от съпругата на Димитър Стоянов. 

По случая са разпитани двама свидетели, каза директорът на СДВР Любомир Николов. Той уточни, че пистолетът на Стоянов е законен и е иззет. 

"На 22 април в ж.к. "Хаджи Димитър" около 18 ч. е подаден сигнал за скандал между двама мъже. Сигналът е подаден от 40-годишен мъж, който обяснил, че е заплашен с оръжие и се страхува за живота си. Проведено е незабавно издирване от служители на 5-о РУ", посочи Николов.

След като са прегледани записите, е установено, че евентуален извършител е Димитър Стоянов. Тогава полицаи са го потърсили по телефона, за да се яви в районното управление. Журналистът заявил, че ще отиде, след като се освидетелства в "Пирогов".

"Доста време се е забавило неговото освидетелстване и затова е направена справка в "Пирогов", която показала, че няма такъв посетил", каза Николов. Тогава полицаи отишли в болницата, където намерили Стоянов, изчакали да се освидетелства и го арестували. 

Шефът на СДВР обясни, че журналистът е задържан 4 часа след подаването на сигнала - около 22:00 ч. 

"Подобни дейности са рутинни и се извършват по процедура. Това е рутинен случай, който се наблюдава доста често.  Трябва да се изясни откъде и от кого започва конфликтът, по първоначални данни е заради паркомясто. Съпругата на Стоянов също е подала сигнал в Пето РУ", посочи още Любомир Николов. 

В казуса за втори път се включи и изпълнителният директор на НАП Румен Спецов, според когото истинските журналисти не се разхождат с пистолети в джоба и не нападат хора

В позиция до медиите се посочва, че истината би трябвало да е оръжието на журналистите, а след инцидента в София със служителя на НАП и Димитър Стоянов, вместо истина, има недопустима спекулация и изкривяване на фактите.

"Това се вижда ясно от пълния запис, който беше разпространен в медиите", допълва Спецов, като, по думите му, служителят на НАП е станал жертва на брутална агресия и арогантност, демонстрирана на улицата от страна на Стоянов. 

Спецов "не се интересува кой и защо изкривява фактите", но нямало да позволи НАП да бъде въвличана в чужди сценарии за "изчистване" на нечий имидж.

"В агенцията работят честни и достойни хора, които заслужават уважение за работата и усилията, които полагат ежедневно в интерес на обществото. Истинските журналисти не подменят истината, за да я направят удобна за лични или чужди интереси", допълва той. 

Според него оръжието на журналиста е истината, което било и оръжието на шефа на НАП.

"Заявявам, че няма да толерирам по никакъв начин замесването на името на НАП в определени медийни публикации с цел обслужване на политически или бизнес поръчки. От нашата работа зависят приходите в държавния бюджет, а без приходи, няма държава. НАП и служителите ѝ не бива и няма да бъдат инструмент за ничие влияние и натиск. Обществото и нашите служители могат да бъдат спокойни, че всеки ден, в който съм изпълнителен директор на НАП, ще защитавам тях и интересите на държавата“, категоричен е Румен Спецов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-98

2

br.bravo

24.04 2024 в 18:52

ХАХахахахаххахаахахххаа

-1974

1

Владè

24.04 2024 в 18:15

Кире , прибери си вересиите или се кандидатирайте от Горна Джумая с дъпъсъту. Имахте добра възможност да прогледнете, не пожелахте . И Сашко Диков ни мож тъ избели. Спецофф , Мецофф и Децофф отбор промяна .
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки