Хазартната реклама да се забрани по медиите - само на билборди и далеч от училищата

Това предлагат ГЕРБ и ДПС в нов общ законопроект, внесен буквално 2 дни преди НС да излезе във ваканция

Ружа Райчева 24 април 2024 в 13:34 2650 2

Йордан Цонев в Народното събрание

Снимка БГНЕС/Надежда Пеева

Йордан Цонев в Народното събрание

Теменужка Петкова, ГЕРБ, и Йордан Цонев, ДПС, внесоха общ законопроект на ГЕРБ и ДПС за ограничаване на хазартната реклама. 

На брифинг в Народното събрание двамата уточниха, че законопроектът забранява хазартната реклама в телевизии и други медии (включително онлайн). Разрешава се реклама само на билборди, с условие че те са поставени далеч от училища. Забранява се и реклама на хазарт на обществени сгради.

Хазартната реклама да се разрешава само върху сгради, свързани със спортни събития, предлагат ГЕРБ и ДПС. 

Зам.-председателят на парламентарната група на ГЕРБ Теменужка Петкова заяви, че през последните години хазартната зависимост силно се е увеличила. "Предлагаме няколко основни дейности, свързани с регулирането на хазартната дейност ѝ рекламата ѝ", посочи тя. 

Зам.-председателят на ДПС Йордан Цонев коментира, че законопроектът отговаря на обществените очаквания през последните години за ограничаване на хазартната реклама, с цел контрол на зависмостта. 

Не е ясно кога ГЕРБ и ДПС очакват този проектозакон да бъде приет, тъй като на 49-ото Народно събрание на практика му остават само два дни живот - до петък, когато депутатите излизат във ваканция заради предстоящата предизборна кампания. Седмичната програма на парламента вече е фиксирана и законопроектът на ГЕРБ и ДПС отсъства от нея. 

Законопроектът на "Възраждане" за забрана на хазартната реклама бе отхвърлен преди две седмици. ГЕРБ и ДПС гласуваха "против". 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22548

2

dolivo

25.04 2024 в 08:25

С наркотиците?

1236

1

БотоксПутю

24.04 2024 в 16:28

Данчо Ментата и Теменужката - звездната двойка на българския парламент.
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки