Правителството ще отпусне още 40,7 млн. лева за държавните висши училища (видео)

OFFNews 17 май 2024 в 18:13 1404 1

Брифингът в МС

Снимка gov.bg

Брифингът в МС

Допълнителни 40,7 млн. лв. ще отпусне служебното правителство за държавните висши училища. Това обяви на брифинг в Министерския съвет служебният премиер Димитър Главчев след среща със синдикатите, в която участваха също вицепремиерът и финансов министър Людмила Петкова и министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков.

"След като в началото на настоящата седмица кабинетът осигури полагащите се на ВУЗ-овете 39 млн. лв., днес е изготвен проектът на ново постановление, с което ще бъдат отпуснати още 40,7 млн. лв. за увеличаване на възнагражденията в системата. В понеделник сумата ще бъде окончателно разпределена, като по-голямата част ще бъде насочена към администрацията на висшите училища, ще бъдат предвидени също средства за преодоляване на диспропорции във възнагражденията, както и за стипендии", съобщават от пресслужбата на МС.

От синдикатите изразиха очакване средствата да пристигнат по сметките на университетите преди 24 май.

С това смятаме, че исканията, заявени от нашите браншови структури, са изпълнени на този етап, отбеляза президентът на КНСБ Пламен Димитров.

На въпрос за разпространена позиция от Съвета на ректорите, в която се казва, че на 20 май университетите няма да отворят врати в знак на протест, премиерът Главчев посочи, че всички техни искания към момента са изпълнени. Не говоря от тяхно име, добави обаче служебният премиер.

На брифинга Валери Апостолов от синдикат „Висше образование“ към КТ „Подкрепа“ обяви, че протестът, обявен за 20 май, се отлага, тъй като „първата стъпка е изпълнена".

Представителите на синдикатите подчертаха, че въпреки това протестната готовност остава, докато не се реализират и следващите средства по Закона за висшето образование.

"В изпълнение на заявката си, че това не е протест за заплати, настояваме и за спазване на изискванията за определяне на финансирането на научноизследователската и художественотворческата дейност на висшите училища в размерите, определени от чл. 91, ал. 9 на ЗВО и залагането на подобни средства за трансфери от централния бюджет. Призоваваме на 24 май към българските учени и академичната общност да се включат в националните шествия с протестни ленти и хилядите наши студенти и докторанти, колеги учители, културни дейци и всички съпричастни към проблемите на българското образование. При неизпълнение на тези наши искания заявяваме, че ще ги отстояваме чрез стъпаловидни протести, които могат да доведат до невъзможност да започне новата учебна година в българските университети. С оглед изложеното, на 20 май българските висши училища ще затворят врати, с изключение на провеждане на дейности с неотложен характер" - заявиха по-рано днес от Съвета на ректорите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Бил ли е Етиен Леви агент на ДС?