Ексклузивно Манол Пейков купи къщата на Димитър Талев в Прилеп

Асен Василев: Служебният кабинет се готви да открадне по 8 лв. от всеки пенсионер

ПП-ДБ искат извънредно заседание на Народното събрание за актуализацията на пенсиите

OFFNews 12 май 2024 в 20:52 3886 3

Василев

Снимка БГНЕС

Асен Василев

Служебният кабинет се опитва да открадне 100 млн. лв. от българските пенсионери като не направи планираното в бюджета 11% увеличение на пенсиите от 1 юли, а го намали на 10%. Това означава да взима по 8 лв. от всеки пенсионер всеки месец не само до края на годината, но и през следващата година.

Това предупреди съпредседателят на "Продължаваме промяната" Асен Василев в Русе.

Той обясни, че през последните дни, в предизборната кампания, изтече проект на доклад на Надзорния съвет на Националния осигурителен институт (НОИ), в който правителството предлага да актуализира пенсиите не с 11%, а с 10% като се скрива зад аргумента, че инфлацията била по-ниска.

"В доклада пише: Индексът на потребителските цени е индексът, който е приложен при съставянето на държавния бюджет. Това означава, че няма никаква причина да се вземат от пенсионерите по 8 лева всеки месец, за да се дадат най-вероятно на някои приближени фирми. Това е директна кражба и абсолютен скандал. Парите ги има в бюджета, осигурени са", категоричен беше Асен Василев.

Той съобщи, че в момента ПП-ДБ събира подписи, за да се направи извънредно заседание на Народното събрание, което да вземе решение и да задължи НОИ и правителството да изпълнят бюджета така, както е написан и гласуван.

Всяка година размерът на индексацията на пенсиите се определя на база прогноза, тъй като държавният бюджет се приема преди края на годината. През последните години няма случай, в който след излизане на окончателните данни, дори да има разминаване, да се прави промяна на процента на индексация. Средствата са осигурени в държавния бюджет и не представлява проблем на НОИ да извърши индексация от 11%.

През април с решение на НС бяха дадени еднократни великденски добавки за пенсионерите с най-ниски пенсии (25% от пенсионерите) на стойност 45 млн. лв., без те да са били планирани в бюджета. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22553

3

dolivo

13.05 2024 в 08:46

ми то на зърнари с механизирана техника и минимални работни места по малко субсидия и минус от пенсии ето

малко на хотелиери, които вместо да фалират , хоп от Филипини и Бангладеш работници, защото никой не ще да им работи 16 часа за 8 часово заплащане. Хоп минус на пенсии.

Всеки проект със завишени взятки от администрация или тартор с фирма завищаваща цени многократно и хоп от пенсийките пак минусче.

Както се знае сенилния дъртак е наймлесната плячка за соколите, куде през торбички от балкона, къде през чугунените партии лъжливи като Герб и Бсп, а напоследък и тънката уж национална струна от Възраждане и Радев.

Дано не стана и аз такъв сенилен дъртак.

А циганизираното население с лява обувка и кебапче се управлява леесно.

Е пък посънидете се!

800

2

СребъренЛок

13.05 2024 в 08:39

Ма дали тия 8 лева ще стопят разликата от 8%? Абе въобще "запомни едно" - депутатът Христо се оказа пророк, хип хопът ми/крадецът ми, некадърникът ми, мафията ми, олигархът ми, лъжата ми/ е по-добър от хип хопа ти/... /

80

1

230 млрд баксов

12.05 2024 в 22:16

ОПГ "тиква и прасе" започва да цака пенсионерите.
Ихаааа идва нов тираж.
Чекмеджета, кюлчЕта и каймета.

Те не са нагли... не!
 
X

Бил ли е Етиен Леви агент на ДС?