Ексклузивно Манол Пейков купи къщата на Димитър Талев в Прилеп

742 000 граждани и 147 000 фирми са обявили доходите си пред НАП

Мая Младенова 15 май 2024 в 10:19 1059 0

НАП

Снимка БГНЕС

НАП

Над 147 000 дружества и еднолични търговци са обявили към момента доходите си пред НАП, а 742 000 граждани са подали в срок годишните си данъчни декларации, обяви приходната агенция.

За фирмите и едноличните има още месец и половина до крайния срок.

Почти 30 000 са подадените до момента годишни данъчни декларации от едноличните търговци и земеделските стопани, избрали този ред на облагане, съобщи още НАП. На 30 юни изтича срокът, в който е необходимо тези лица да декларират доходите си и да платят дължимия върху тях данък.

До края на юни самоосигуряващите се лица, които извършват дейност като търговци по смисъла на Търговския закон, едноличните търговци и земеделските стопани, избрали този ред на облагане, трябва да декларират и внесат окончателните социални и здравни осигурителни вноски. Заедно с годишната си данъчна декларация, те подават и декларация Образец № 6 с общия размер на дължимите за предходната година осигурителни вноски.

Тъй като последният ден на юни е в неделя, срокът за подаване на данъчни и осигурителни декларации и плащане на задълженията се удължава до 1 юли.

От НАП напомнят, че 1 юли е последният ден и за деклариране и плащане на корпоративен данък /чл. 92 от Закона за корпоративното подоходно облагане/, данъка върху разходите, данъка върху приходите на бюджетните предприятия, както и на данъка върху дейността от опериране на кораби.

Мая Младенова

Мая Младенова e журналист, редактор и преводач. Започва кариерата си преди близо 20 години във вестникарството. Заместник главен редактор на OFFNews от 2012 г. Пише за медии, политика и др.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови