Ексклузивно Опитаха да ме вербуват. Отказах! Етиен Леви разказва за картончето в ДС пред Искра Ангелова (видео)

Напук на предупрежденията: Израел навлезе още по-навътре в последния бастион на ''Хамас'' Рафах

OFFNews 14 май 2024 в 20:11 3532 3

Пренаселеният най-южен град в ивицата Газа - Рафах

Снимка Getty Images

Пренаселеният най-южен град в ивицата Газа - Рафах

Въоръжените сили на Израел (ЦАХАЛ) навлязоха още по-навътре в последния бастион на терористичната организация "Хамас" - град Рафах, съобщиха очевидци в пренаселения най-южен град в ивицата Газа.

Това се случва на фона на все по-явни признаци, че Израел пристъпва към изпълнение на заканите си от последните седмици да щурмува Рафах, последния бастион на движението "Хамас", предаде ДПА.

Твърди се, че израелски танкове са били видени да се придвижват от източните към западните квартали на града, включително към квартал "Джанина". ЦАХАЛ засега не са потвърдили информацията.

Израелските съюзници, включително най-големият поддръжник на Израел - САЩ, от седмици предупреждават еврейската държава да не предприема сухопътно настъпление в Рафах, където над 1 милион палестинци потърсиха убежище от боевете в другите части на палестинския анклав.

Откакто миналата седмица израелските подразделения започнаха да навлизат в източните квартали на града, от Рафах са избягали около 450 000 души, сочат данни на ООН.

"Празни улици в Рафах. Семействата продължават да бягат в търсене на безопасност. Хората са изправени пред постоянно изтощение, глад и страх. Никъде не е безопасно. Единствената надежда е да се стигне до незабавно спиране на огъня", написа в социалната мрежа "Х" Агенцията на ООН за подпомагане на палестинските бежанци.

Преди около седмица израелската армия навлезе в Рафах откъм източните части на града, а впоследствие установи контрол над палестинската страна на прилежащия към града гранично-пропускателен пункт с Египет "Рафах".

През днешния ден израелската армия продължи операциите си и в другите части на ивицата Газа. Очевидци съобщават за неспирни обстрели и боеве в северните, южните и централните части на палестинския анклав.

Военното крило на "Хамас" съобщи, че е атакувало израелските войски в района на ГКПП "Рафах", като е поразило бронетранспортьор в околностите на града. В самия град Рафах бойците на палестинското движение са атакували израелски конвой, превозващ войници, твърди "Хамас".

Израелската армия от своя страна съобщи, че е унищожила няколко отряда въоръжени бойци в близък бой в района на ГКПП "Рафах". Разширява се и обхватът на операцията в бежанския лагер "Джабалия" в северната част на ивицата Газа, допълват от ЦАХАЛ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22553

3

dolivo

15.05 2024 в 08:12

за откачалките от Хамаз само калъчка

понеже методите на Хамаз са, че няма цивилни и всички де факто са войници, резултата е цивилни жертви

Палестинци няма, погледнете историята. Те са си араби.

14048

2

voododoll

15.05 2024 в 07:34

Израел за кратко време доказа, че такива като Хамас ги бива само да се бият с цивилни и беззащитни. И ги навря в кучи… Сега Израел могат да отидат в Украйна и да изтикат и Хуило в бункера, и да го превърнат в лобното му място.

875

1

Constanza

14.05 2024 в 21:08

"Това се случва на фона на все по-явни признаци, че Израел пристъпва към изпълнение на заканите си от последните седмици да щурмува Рафах, последния бастион на движението "Хамас"".

Нима някой е смятал, че отправят празни закани или се шегуват?