Ексклузивно Манол Пейков купи къщата на Димитър Талев в Прилеп

Грузия прие ''руския'' закон за чуждестранните агенти. ЕС и САЩ реагират остро

Президентът Саломе Зурабишвили вече даде заявка, че ще наложи вето върху промените, но то лесно може да бъде предоляно в грузинския парламент

Ружа Райчева 15 май 2024 в 11:15 2318 7

Снимка Getty Images

Грузия прие "руския" закон за чуждестранните агенти и така се отдалечи значително от поставените си цели за влизане в Европейския съюз и НАТО. САЩ и ЕС реагираха остро и предупредиха, че нормативните промени поставяд под въпрос евроатлантическата интеграция на кавказката страна.

Снощи грузинският парламент окончателно прие спорния закон за чуждестранните агенти, заради който от седмици столицата Тбилиси се тресе от протести. Прозападната опозиция в Грузия твърди, че той копира руското законодателство, макар и да е направен по американски модел от началото на Втората световна война. 

Междувременно ЕС и САЩ реагираха остро на нормативните промени и предупредиха, че той поставя под въпрос евроатлантическата интеграция на Грузия.

Законът мина на трето четене с подкрепата на 84 от 150-те депутати в еднокамарния грузински парламент. Предстои да бъде подписан от президента Саломе Зурабишвили, която вече даде заявка, че ще наложи вето. Ветото обаче може лесно да бъде преодоляно в грузинския парламент парламента, където управляващата партия "Грузинска мечта" и нейните съюзници имат мнозинство.

И по време на вчерашното гласуване край сградата на парламента протестираха около 1000 души. Те скандираха "Роби" и "Руснаци", предадоха световните агенции.

Според социологическите проучвания в Грузия преобладват проевропейските настроения и има висока обществена подкрепа за членството на страната в ЕС. От управляващата "Грузинска мечта" казват, че искат да се присъединят и към ЕС, и към НАТО, но реториката на представителите ѝ става все по-антизападна.

Вчера помощник-секретарят на Държавния департамент на САЩ Джим О'Брайън предупреди за потенциални санкции след гласуването във вторник.

"Ако законът бъде придвижен, извън рамките на нормите на ЕС, и тук има подкопаване на демокрацията, и има насилие срещу мирни протестиращи, тогава ще видим ограничения, идващи от САЩ. те обикновено са финансови и ограничения за пътуване на лицата, отговорни за тези действия, и техните семейства", заяви той.

Днес авторитетното международно издание Politico написа, че критиците на новия закон се опасяват, че правителството ще го използва за разправа с медиите, опозицията и гражданското общество в Грузия.

Нино Зуриашвили e oсновател на разследващaтa медия "Студио Монитор", едно от изданията, които са изправени пред опасността да бъдат обявени за чуждестранни агенти. Тя е получила обаждане от неизвестен номер миналата седмица и е била засипана от обиди заради съпротивата си срещу законопроекта. Десетки други протестиращи и видни активисти казват, че са се сблъсквали с подобни заплахи.

Няколко дни по-късно, когато Зуриашвили пристигнала в офиса си, била посрещната от десетки листовки с нейна снимка, разлепени по стените отвън, които я обвинявали, че е "агент, който се продава", и наричали медията ѝ "антигрузинска агенция". "Това беше много неприятно усещане - да съм на нечий прицел", разказа тя пред Politico.

Ружа Райчева

Ружа Райчева завършва "Политически мениджмънт и консултиране" в СУ "Св. Климент Охридски" през 2023 г. с отличие. Преди това се е занимавала с класическа музика и театър. Интересува се от вътрешна политика, медии, култура и международни отношения.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

245

7

Джендо Джедев

15.05 2024 в 13:29

antipropaganda,

Защото са същите тоталитарни кочини (дори Бразилия вече се превръща в такава), в които свободата на словото не е на почит. И които ползват подобни закони като бухалка. Нормално е свободните страни да протестират рещу разпространението на миазми като тоя закон, не мислиш ли?

145

6

Far Rider

15.05 2024 в 13:27

А сещате ли се, че Възраждане предложиха същия закон и в Задунайская губерния? Ха, за много години!

2550

5

alfakentavur

15.05 2024 в 13:04

На рашистките тролчета като antipropaganda им плащат +10 копейки, когато в поста им са споменати Русия, Китай, Индия, Бразилия.
И още 10, ако е спомената КНДР. Но тук antipropaganda се е издънил :(

-785

4

nms

15.05 2024 в 12:39

Каквото са си избрали това ще си сърбат, точно както при нас.
Между другото имат избори след няколко месеца, всички недоволни ще имат възможност да изберат който трябва

-1845

3

ob1

15.05 2024 в 12:14

Защото на изброените от тебе shithole държави не им дреме за правата на гражданите?
Пък какво си мисли някаква мурзилка на кого му дреме?

900

2

antipropaganda

15.05 2024 в 11:31

Интересно защо САЩ и някои държави от ЕС реагират толкова бурно на закона, а не Русия, Китай, Индия, Бразилия да кажем ... как мислите, има ли причина само САЩ да реагират чак така, все пак закона не е конкретно за финансиране от САЩ, а от всяка чужда държава... ще си помислиш, че засяга доста тежко интересите им

605

1

avitohol

15.05 2024 в 11:27

Грузия беше страна за пример ама комунягите като взеха властта и стана пак мазало.