Ексклузивно Манол Пейков купи къщата на Димитър Талев в Прилеп

Сачева: Пенсионерите ще си получат увеличението до стотинка

OFFNews 13 май 2024 в 09:47 2197 1

Деница Сачева

Снимка БГНЕС

Деница Сачева

Увеличението на пенсиите с 11% ще го има и пенсионерите ще си получат парите до стотинка, заяви бившият социален министър и кандидат-депутат на ГЕРБ Деница Сачева по повод новината, че планираното увеличение може да се свие до 10%.

Във вторник надзорът на Националния осигурителен институт (НОИ) ще вземе решение пенсиите да се осъвременят с 11%, написа зам.-председателят на парламентарната група (ПГ) на ГЕРБ Деница Сачева в профила си във Фейсбук по повод искането на „Продължаваме промяната – Демократична България“ за свикване на извънредно заседание на Народното събрание. Искането дойде заради проектодоклад на НОИ, според който пенсиите се увеличават не с 11, а с десет процента.

„И хората ще си получат парите до стотинка, и пари от пенсионерите няма как да се крадат“, посочваСачева. Тя добавя, че бюджетът на НОИ не може да се ползва за донорство на държавния бюджет - затова няма как 1% от планираното увеличение да отиде другаде.

По думите ѝ доскорошният финансов министър от ПП Асен Василев е политически спекулант, защото твърди, че НОИ се опитват да откраднат 100 милиона лева от българските пенсионери.

Законът за бюджета на Държавното обществено осигуряване (ДОО) за 2024 г . е разчетен при параметри за нарастване на средния осигурителен доход и нарастване индекса на потребителските цени, които в съотношение 50 на 50, формират 11% за осъвременяване на пенсиите. Средства за това осъвременяване са предвидени за бюджета за 2024 год. Отчетните данни към този момент, за да се приложи императивната норма на чл.100 от Кодекса за социално осигуряване (КСО), са за процент в размер на 10%. На предстоящото заседание на Надзорния съвет на НОИ, което ще се проведе на 14.05.2024 г., в правата на министъра на труда е да предложи на Народното събрание (НС) увеличение с 11%, както е заложено в Закона за бюджета на ДОО, което да се приеме, обяснява Сачева.

Тя подсочва, че това се случва абсолютно всяка година. Администрацията на НОИ предлага текст, който точно изпълнява закона, а политическото решение се взема от надзора на НОИ и то обикновено е съобразено с рамката дадена от бюджета на държавното обществено осигуряване. Затова, според Сачева, няма никаква нужда от свикване на парламентарно заседание.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Граждански активист в политиката