Ексклузивно Опитаха да ме вербуват. Отказах! Етиен Леви разказва за картончето в ДС пред Искра Ангелова (видео)

ПП-ДБ поиска извънредно заседание на НС заради пенсиите

Кристина Минчева 14 май 2024 в 10:12 1550 3

Снимка БГНЕС/НАДЕЖДА ПЕЕВА

"Продължаваме Промяната – Демократична България" внесе искане за свикване на извънредно заседание на Народното събрание на 15 май, сряда, от 10:00 часа. От коалицията искат НОИ и правителството да бъдат задължени да изпълнят бюджета така, както е написан и гласуван от кабинета "Денков".

Искането е внесено, след като в събота, 12 май, стана ясно, че повишението на пенсиите от 1 юли може да бъде с 10%, а не с 11%, както е заложено в бюджета на Държавното обществено осигуряване за тази година.

Вчера обаче служебният министър на труда и социалната политика Ивайло Иванов заяви, че на днешното заседание на Надзорния съвет на Националния осигурителен институт ще предложи актуализацията на пенсиите от 1 юли да бъде с 11 процента, както е прието от Народното събрание.

"Това е мое право и ще се възползвам от него, без да е необходимо някой да ме съветва", се казва в позиция Иванов в отговор на публични твърдения, че се подготвя по-ниско увеличение на пенсиите.

Освен Проект на решение за задължаване на НОИ и правителството да бъдат задължени да изпълнят бюджета така, както е написан и гласуван от кабинета "Денков", от ПП-ДБ настояват по време на извънредното заседание да бъде изслушан и министър-председателя Димитър Главчев, във връзка с появилата се в публичното пространство информация и проект на решение на надзорния съвет на Националния осигурителен институт, което е включено в дневния ред на предстоящото заседание днес, който предвижда осъвременяване на пенсиите по чл. 100 от КСО да се промени от 11% на 10%. 

Вносители на искането са Кирил Петков и група от 50 народни представители, уточняват от пресцентъра на коалицията.

В неделя бившият министър на финансите Асен Василев заяви, че служебният кабинет се готви да открадне по 8 лв. от всеки пенсионер. Той обясни, че през последните дни изтече проект на доклад на Надзорния съвет на НОИ, в който правителството предлага актуализацията да е с 10, а не с 11%, като се скрива зад аргумента, че инфлацията е по-ниска. Василев допълни, че това е причината "Продължаваме промяната" да поиска извънредно заседание на парламента.

Последва реакция от бившия социален министър в правителството на ГЕРБ Деница Сачева, която го обори.

"Във вторник надзорът на НОИ ще вземе решение пенсиите да се осъвременят с 11%", написа тя във Фейсбук.

Последва и потвърждението на служебния социален министър Ивайло Иванов и реакция на ПП-ДБ, че ГЕРБ е наредил на социалния министър да се откаже от първоначалното си намерение.

Осъвременяването на пенсиите, отпуснати до 31 декември на предходната година, се прави по т. нар. Швейцарско правило с процент, равен на сбора от 50 на 100 от ръста на инфлацията и 50 на 100 от ръста на средния осигурителен доход. 

Вече са ясни отчетените параметри, които са по-ниски от прогнозните и за двата показателя и са съответно 11,3% и 8,6%. Така по формулата на Швейцарското правило пенсиите трябва да се повишат с 10%, което ще струва със 100 млн. лева по-малко от предварително заложените.

Министърът на труда и социалната политика обяснява, че осъвременяването на пенсиите с 11 процента е предвидено в Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2024 г., гласуван от парламента, и е обезпечено с необходимите средства. 

Последно: Увеличението на пенсиите ще е с 11%

Че пенсионерите ще получат увеличение на пенсиите с 11%, е категоричен и премиерът Димитър Главчев.

"Пенсиите ще бъдат изплатени с увеличение в размер на 11 %, въпреки че по „швейцарското правило“ размерът на увеличението е само 10%, категоричен е министър-председателят.

Кристина Минчева

Кристина Минчева е завършила журналистика в Софийския университет "Св. Климент Охридски". Интересува се от вътрешна и международна политика, по-специално от процесите в Близкия изток. Занимават я и теми, свързани с борбата с дезинформацията и фалшивите новини, човешките права и бежанците.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1017

3

IvoIvo

14.05 2024 в 11:20

Стандартно - прердизборна кампания си е все пак ;)

585

2

Stoyancho

14.05 2024 в 11:14

Чудя се - дали помнят че до скоро бяха част от водещата поличтическа коалиция и забравиха ли, че не всяко искане е възможно. Няма лошо да се увеличат, даже не с 11%, и с 30% и с 50... но, какво правиха те, когато няха на власт???

11882

1

leomesi

14.05 2024 в 11:14

Искат да си осигурят гласоподаватели.