Първи дебат: ИТН иска да измести ВМРО под консервативното крило в ЕС, 'Възраждане' ще освобождава Европа от ЕС

OFFNews 10 май 2024 в 23:03 2635 0

дебат

Снимка Стоп кадър БНТ

Кой към кое европейско семейство в Европейския парламент ще се присъедини, отношението към европейката помощ за Украйна, възможно ли е предоговаряне на споразумението със Северна Македония и пр. въпроси предизвикаха разпален първи дебат в предаването на БНТ "Панорама" между представителите на ГЕРБ, "Продължаваме промяната", ДПС, ИТН, БСП, ВМРО и "Възраждане".  

Кой в кое семейство

От отговора на Ивайло Вълчев се разбра, че ИТН се е прицелила в мястото на ВМРО в консервативното крило на ЕП, защото има "подобни виждания". Което предизвика Ангел Джамбазки да му припомни, че за да се присъединиш към определена фракция, е необходимо да получиш съгласието на всички. След евроизборите ще се види разположението на силите и чак тогава ще стане ясно кой къде, обобщи представителят на ВМРО.

Илхан Кючук от ДПС обясни дипломатично, че за да няма караници в европейските семейства, е необходимо да има консенсус. И тактично намекна, че за да бъде приета ИТН, е необходима благословията на ДПС.

Даниел Лорер обясни, че ПП ще следва българската си политика в Европарламента. И напомни, че управляващата европейска коалиция е между ЕНП и социалистите от ПЕС и либералите.

"ПП има тесни контакти с "Обнови Европа" на Еманюел Макрон и ще следваме тази политика, защото вижданията ни са близки. Либералното семейство се състои от АЛДЕ (вече Renew Europe), където е ДПС, но и от редица други формации", изтъкна той на аргумента, че се опитва да измести движението от АЛДЕ.

Румен Гечев пък в началото обясни, че БСП не се е отказала от досегашните си представители в Европарламента, а точно обратното - те са го направили.

"Те трябваше да се отчитат, да се съветват, което те не правеха. Имаше евродепутати, които не се вясваха в българския парламент", посочи Гечев и допълни, че БСП е в едно семейство - Партията на европейските социалисти, която е там от самото начало. 

Представителят на ГЕРБ Андрей Новаков обясни, че партията му не страда от раздвоение и принадлежи към европейските християндемократи - "формацията, без която няма да може да се прокара каквото и да е решение". Той уточни, че ГЕРБ не се е отказала от Мария Габриел.

"Да освободим Европа от ЕС!" пък бойко призова представителят на "Възраждане" Петър Волгин. И излезе с авангардната идея излъчилата го партия да се превърне в притегателен "център за политици, които не са слуги и лакеи, около който да се организират и други евродепутати, в следващия Европарламент".

Кючук обаче напомни, че и други са се опитвали, но не им се е получило - това показва досегашната практика. Според него разбирането трябва да е как да направим така, че представителите ни в ЕП да работят за България, а не как се изолираш и да си срещу останалите. А Лорер допълни, че "българският интерес трябва да се отстояват категорично, но дипломатично". Разграждането на ЕС пък е опасна реторика. Ангел Джамбазки обобщи, че ЕС не е държава и "Възраждане" няма да получи подкрепата на ВМРО за абсурдната си идея, защото "моята столица е София, а не Москва".

Европа и войната

Какво да бъде отношението на Европа към войната в Украйна също предизвика полюсни реакции. Ивайло Вълчев обяви, че няма еднозначен отговор и че повечето страни от ЕС членуват и в НАТО. По думите му разговорите за това дали да се изпрати жива сила в Украйна трябва да са, че "България би трябвало да се подчинява на решенията на НАТО и да внимава за отношението си за общи въоръжени сили".

Според Ангел Джамбазки ЕС трябва да търси еднозначно решение, защото всеки ден загиват хора. И напомни, че наблизо се водят две войни - в Украйна и Близкия изток и втората ще има по-сериозно отражение за Европа, защото европейските държави са позволили приемането на мюсюлмани на своя територия.

"Дай Боже войните да не стават повече. Мир може да се постигне само чрез силна Европа. Всички европейски политици дължат обяснения на гражданите защо чак сега Европа разбра, че трябва да се защитава сама. Защо чак сега разбра, че икономиката й трябва да е самостоятелна", отбеляза Даниел Лорер. 

Румен Гечев изтъкна, че позицията на БСП е по-различна.

"Дипломатическата мощ на Европа е нищожна, тя е почти безгласна буква. Европа е икономическа жертва на конфликта в Украйна. Европа се отказа от евтините енергийни ресурси и те отидоха в Китай и Индия", изтъкна той.

"Този Европейски съюз с разни урсули трябва да отиде в историята, да спре всякакво оръжие и пари за Зеленски, защото му помага да остане на власт още няколко месеца", е позицията на Волгин. 

По думите на Илхан Кючуков Европа трябва да има собствена отбранителна политика. Украйна трябва да бъде подкрепяна военно и политически, а ЕС не може и не трябва да остане безразличен на агресията.

"Единството трябва да остане, но трябва да се търсят механизми за мир", бе категоричен той. 

На което Лорер отвърна, че две държави могат да преговарят за мир, когато са убедени, че това е доброто решение, а този момент не е дошъл.

"Дотогава трябва да подкрепяме Украйна", е убеден Даниел Лорер. 

Според Гечев ЕС е бил поставен в икономически капан, а украинският президент Володимир Зеленски не е спазил постигнатото в Европа решение, като не е подписал предложеното споразумение.

Северна Македония

Предоговаряне на споразумението между България и Северна Македония е невъзможно - така смятат ИТН, ДПС и ГЕРБ. Според БСП партньорите от НАТО и ЕС трябва да се отнасят към България като към партньор, а не като кандидат за членство, като изтъкна променливата политика на ЕС и САЩ по въпроса. Джамбазки не изключи предоговаряне заради "нетвърдата политика" отвсякъде.

"Кабинетът "Петков" взе решение по въпроса, което отваря пътя на Македония към ЕС, при условие защита правата на българите. Това бе прието от Европа", напомни Даниел Лорер.

А Джамбазки му опонира, че успехът на кабинета е нелетящ самолет до Скопие.

"Политиката на вашето правителство е позор и предателство за България", изтъкна Джамбазки.

Според Волгин това, което стана в Северна Македония след изборите, е "добро, защото показва лицето на целия македонски елит, захранващ се с българофобия, точно както Украйна с русофобия". И препоръча страната ни да не се конфронтира с македонския елит.  

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови