Започва записването на приетите деца в столичните ясли и детски градини

OFFNews 13 май 2024 в 09:50 610 0

Снимка БГНЕС

От днес започва записването на приетите деца в ясли и детски градини в София. Класирането бече обявено в петък, като от близо 24 000 деца, над 10 хиляди остават без място в общинските детски заведения, 11 193 са приети на първо класиране и остават около 3000 свободни места.

"Приетите на първо класиране деца трябва да бъдат записани до 23 май в съответното детско заведение. Родителите представят един набор от документи като свидетелство за раждане, документи за самоличност на двамата родители като не е нужно да присъстват двамата родители при записването, служебна бележка от местоработата на родителите, копие от трудова книжка и други документи", обясни Яна Генова, зам.-кмет на СО, направление "Култура, образование, спорт и младежки дейности" за БНТ.

Следващото класиране е до 23 май, като до края на лятото има още две класирания - на 7 юни и в края на юли, а след това има т. нар. текущи класирания, за които не трябва да се кандидатства отново, тъй като системата пази вече направените заявки от родителите.

"Изключително важно е родителите да представят документите, които са посочени в генерираното в системата заявление. Има някои от критериите, които родителите сами посочват в системата и някой път се объркват. Например, критерият за самоосигуряващо се лице е различен от този за родител на трудов договор. Просто предоставят документите, които удостоверяват трудовия им статус", каза Антонина Кенова, активист за качествена и иновативна образователна система.

При подготовката за второ класиране, в системата ще има 1 час, в който ще се покажат свободни места, като това няма да са тези, които са останали незаети от първо класиране, но и такива на отказали се родители.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови