Ексклузивно Манол Пейков купи къщата на Димитър Талев в Прилеп

''Въпросът на въпросите'': обхваща ли забраната за хазарт всички сайтове

Мая Младенова 14 май 2024 в 16:12 4860 2

Хазартни игри

Снимка Getty Images

Цял един бранш сега се чуди можем ли да работим или не, можем ли да пускаме например реклама в специализирани сайтове за залагания, коментираха от SEO сектора.

Къде в интернет може да се рекламират хазартни игри и къде според новите промени в закона? На този въпрос за милиони се опитват да си отговорят сега юристи, хазартни оператори, медии и SEO специалисти заради огромна неяснота в набързо приетото законодателство.

Може ли да се рекламира в сайтове, които не са медии?

Може ли да се рекламира в социалните мрежи и в големите платформи?

Може ли онлайн медии да получат реклама на хазарт чрез автоматизираните рекламни мрежи, чието съдържание не контролират?

Може ли да се рекламира в сайт, чийто издател не е регистриран в България?

Отговор на всички тези въпроси в законодателния текст няма. Tам е записано само, че се забранява рекламата "в електронни сайтове". Законодателят или не прави разлика между онлайн медия и интернет сайт, което няма как да е едно и също, или е измислил магически начин да забрани и рекламата в сайтове, които не са хоствани и регистрирани у нас или пък са напълно анонимни.

Юристите на големите хазартни оператори се събират през ден да обсъждат къде в интернет може да се рекламира, каза пред OFFNews специалист по SEO (подобряване на видимостта на публикации в онлайн търсачките). Хазартните оператори често ползват SEO услуги - например за статии, в които се вграждат линкове към сайтове за залагане.

Цял един бранш сега се чуди можем ли да работим или не, можем ли да пускаме например реклама в специализирани сайтове за залагания, допълва той.

"Това е въпросът на въпросите", обобщи друг експерт, с когото разговаряхме.

Ето какво са записали авторите на закона:

Предложените промени дойдоха набързо в последните работни дни на депутатите от 49-ото Народно събрание и бяха внесени от Йордан Цонев (ДПС) и Теменужка Петкова (ГЕРБ).

OFFNews потърси първо тях, за да ги попитаме какво са имали предвид под "електронни сайтове".

Йордан Цонев отговори, че няма да прави коментари по закона и че дефинициите в него са изработени от експерти.

Обърнахме се за коментар и към Теменужка Петкова. Към момента на публикуване на този текст все още не разполагаме с такъв.

НАП и СЕМ са двата контролни органа, които отговарят за изпълнението на забраната. 

Председателят на СЕМ Габриела Наплатанова коментира пред OFFNews, че и към момента СЕМ и НАП имат действащ меморандум, подписан през 2022 г., но предстоят разговори как да се действа при новите разпоредби.

"Моят прочит е, че забраната важи за всички видове сайтове. СЕМ, от своя страна, ще следи само сайтовете, които са му подопечни", коментира пред OFFNews Симона Велева, член на Съвета за електронни медии. Но уточни, че медийният регулатор ще се произнесе по темата, след като я обсъди.

А кои са поднадзорните на СЕМ сайтове и медии? Радиата, телевизиите, видео/аудио каталозите на онлайн медиите и видеоплатформите. За последните две категории има важно уточнение - те трябва да са регистрирани в публичния регистър на СЕМ. Регистрацията започна едва преди месеци и все още обхватът ѝ не е пълен, освен това важи само за регистрирани в българия медии и платформи. СЕМ, например, отговаря за Vbox7, но не отговаря за Facebook.

Изпратихме и до НАП запитване върху кои сайтове ще е контролът. Ще ви информираме за техния отговор, когато го получим.

По информация на OFFNews някои бетинг компании засега са инструктирали рекламните си отдели да се насочат единствено към реклама в социалните медии - Facebook, Youtube, Telegram. Не е забранехно и да се изпращат реклами по имейл.

Всички обаче чакат по-ясно тълкуване на закона.

Нашите наблюдения също потвърждават, че в социалните мрежи рязко скочиха рекламите на хазартни игри. Това, от своя страна, поставя под въпрос ефективността на забраната и просто прелива парите на рекламодателите от българските медии към регистрираните в чужбина платформи.

Онлайн медиите са изправени пред друг казус - какво да правят с реклами от автоматизираните рекламни мрежи като GoogleAds, които подават реклами към сайтовете, без медиите да имат контрол върху това съдържание. 

Отворен е и въпросът как ще се контролират сайтове с българско съдържание, които не са регистрирани у нас и нямат данни за контакт.

Мая Младенова

Мая Младенова e журналист, редактор и преводач. Започва кариерата си преди близо 20 години във вестникарството. Заместник главен редактор на OFFNews от 2012 г. Пише за медии, политика и др.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2550

2

alfakentavur

15.05 2024 в 00:57

Обръщате ли внимание преди мачове и по спортните телевизии, пък и не само, каква лавина от реклами на хазартни компании е. Че се и надпреварват с какви по-известни лица да ги направят. Очевидно е, че са въшливи от пари.
А от къде една хазартна компания може да има пари? Единствено и само от клиенти, които съответно ги губят.
Представете си в какъв мащаб в цялата страна хората губят пари, за да имат тези толкова много....

10212

1

Човека

15.05 2024 в 00:24

Специално в този случай няма лошо, че закона е приет набързо. В чуденето и доизкусуряването му също няма нищо лошо.
Хазарта е бизнес, водещ до опустошителни последици за един човек или цели семейства. От там и за цялото общество. Сигурно всеки има по един приятел или близък попаднал в този капан.
Странно е, че самото общество не настоява за пълната му забрана.