Ексклузивно Манол Пейков купи къщата на Димитър Талев в Прилеп

Ивайло Димитров пред Nostrabet: Ботев (Враца) се бори да се спаси без бараж

OFFNews 28 март 2022 в 12:48 1767 0

Ботев (Враца) закъса напролет и слабите резултати логично доведоха до раздялата с наставника Даниел Моралес. Неговият наследник се оказа добре познато име и кадър на клуба. Това е 44-годишният Ивайло Димитров, който при гостуването на Черно море ще запише треньорски дебют в професионалния футбол.

Какъв отбор завари новият треньор в съблекалнята, имат ли потенциал врачани да оцелеят и ще успеят ли да го направят?

На тези и други въпроси Ивайло Димитров отговаря в интервю за Ностра-Бет.

Ивайло, досега бяхте шеф на школата, но гледахте всеки мач на мъжете. Защо Ботев се срина тази пролет?

Ако трябва да съм честен, нямам обяснение. Ботев проведе пълноценна подготовка, имахме добър треньор, същият отбор, същите играчи. Само един футболист напусна.

Така казано, излиза, че Дориан Бабунски е бил половин отбор, ако не и повече?

Той бе човек-отбор и ни водеше нагоре. Бабунски не само се нагърбваше с всичко, но и се справяше. Умееше да запази топката, да изгради атака, да пусне извеждащ пас и да бележи. Беше лидер, помагаше на всички, помагаше на младите. Пълен професионалист и отдаден изцяло на клуба.

Все пак, толкова ли е зле Ботев, че записа пет загуби в първите пет пролетни мача?

Бих казал, че само в два от тях бяхме надиграни – от ЦСКА 1948 и ЦСКА-София. Срещу Лудогорец бяхме равностойни и не заслужавахме загубата в 97-ата минута. Едната точка ни прилягаше и щеше да ни се отрази много добре. Срещу Локомотив в София разделям двубоя на две. Това, което видях от трибуните, беше слабо първо полувреме и добро второ за нас. Изпуснахме дузпа в 82-рата минута и не успяхме да вземем точката, която заслужавахме. Към срещата с Пирин не искам да се връщам, но тази дузпа с ВАР ни се отрази.

Какви са първите Ви впечатления от футболистите?

При тях има психологическо напрежение, което е нормално с оглед на петте поредни загуби. Ще направим всичко възможно с щаба ми да ги вдигнем по-бързо, за да може да постигнем целта си - директно оставане в елита, което изключва участие на бараж.

Всички отписваха Царско село, но тимът направи чудеса в последните си два мача. Може ли да се намеси в битката за оцеляване?

Чак чудеса не смятам, че са направили, но показаха добри игри. Занапред обаче ще играят с отбори от нашата черга, които се борят да оцелеят и няма да им е лесно. Това че взеха точки от ЦСКА и Лудогорец, не означава, че оставащите им двубои няма да са сериозни.

Имате ли предпочитание, кой измежду Арда, Пирин и ЦСКА 1948 да попълни последната четворка за плейфоите?

Не. Остават ни още 8 битки, в които ще играем мач за мач, и ще опитаме да извличаме максимума, за да се спасим. Всеки противник е със своя специфика, но който и да бъде той, ще играем мъжки и ще се раздаваме до последната секунда на всяка среща.

Разполага ли Ботев с необходимите футболисти, които да изпълнят поставената цел?

Не само, че разполага, но и всеки един от тях има желание да остане при майсторите. На никой не му се изпада, всеки иска да играе в първа дивизия. Категоричен съм, че разполагаме с отбор, който може да отговори на очакванията на обществеността и феновете във Враца.

Имате десетина дни, докато изведете Ботев за първи път и тази пауза сякаш идва в точния момент. Върху какво ще наблегнете в тренировките?

Комплексно върху всичко и дано успеем да успокоим малко момчетата.

Липсата на треньорски опит, доколко е възможно да се отрази върху работата Ви в този труден момент?

Това изобщо не ме притеснява, след като съм приел предизвикателството. Имам щаб, с който работим, имам също подкрепата на цялото ръководство и на президента на клуба, което ме обнадеждава, че ще свършим работата си. Знам откъде съм тръгнал, знам какво е направил Ботев за мен и сега е време аз да му помогна.

Как искате да играе Ботев?

На този етап това ще почака. В момента обстоятелствата ме принуждават да изисквам най-прагматичния и най-правилния футбол, който ще ни бъде от полза да постигнем това, към което се стремим.

Успяхте ли да разговаряте с Даниел Моралес?

С Дани всеки ден говорихме, разговаряхме и преди да си тръгне. Неговият помощник Радослав Боянов остава, така че имам пълна представа за моментното състояние на играчите.

В щаба Ви е и легендата на Левски Петър Петров. Вземате ли съвети от него?

Разбира се. Радвам се, че бате Пепи е тук, тъй като мнението и съветите на такъв опитен треньор и бивш голям футболист са ценни и полезни за мен.

Чувствате ли подкрепата на феновете?

Те винаги са подкрепяли отбора, но когато има неуспехи, е нормално някои от тях да са негативно настроени. Надявам се, че това е една малка част и верните ботевисти ще продължат да са плътно зад любимия ни Ботев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Граждански активист в политиката